keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Turkin TV-raadista päivää

Täytyy ekaksi myöntää että en ole turkkilaisen television ystävä. Olen seurannut vain muutamaa turkkilaista sarjaa alusta loppuun.
On kuitenkin pari ohjelmaa joita seuraan ihan huvin vuoksi ja jotka ovat viihdyttäviä omilla tyyleillään.

Avioliitto-ohjelmat (Flash, Star, Fox-kanavat)

Nämä hauskuuttavat ohjelmaformaatit ovat viime vuoden hittejä. Ideana on että kaikenikäiset (niitä ollaan myös nähty) naimattomat, eronneet, lesket tai muuten vaan puolisoa etsivät voivat ilmoittautua ohjelmaan. Heitä sitten studiossa tentataan kiperin kysymyksin koskien halutun henkilön kriteerejä, käydään läpi heidän elämäntarinansa ja tietenkin joka välissä tanssitaan.
Miehet ovat kriteereissään vähän joustavampia kun taas naisten toiveet ovat tiukkoja! Miehellä pitää olla ehdottomasti (90 % tapauksissa) oma asunto, hyvä ammatti, rahaa, pituutta ja komeutta. Turkin taloustilanteessa oma asunto ja hyvä ammatti ovat käsitteitä jotka vain harva mies omistaa, etenkin nuorista miehistä (ehkä 10 % kaikista nuorista). Naiset odottavatkin prinssejä jotka valkoisella hevosellaan ratsastaisi studioon ja veisi heidät palatsiinsa Bosporinsalmen rannalle. He eivät taida tajutakkaan että ainoa joka heitä tulee hakemaan on se hevonen, prinssejä he eivät tule elämässään näkemään J Ja sitten ei tietenkään näistä tulleista hevosista tykätä vaikka kaikki pääkriteerit on kohdallaan: asunto ja hyvä työ sekä muuten ollaan kunnollisia. Kun pitää olla just se Brad Pitt/Johnny Depp. Taattua viihdettä milloin tahansa kanavalle eksytkin!
Viime aikojen suosikkini, ”yemekteyiz” eli ”olemme syömässä” (Show-kanava)

Ohjelman formaatti on kait tullut Turkkiin Euroopasta jossa etenkin Englannissa se on voittanut parhaan ohjelman palkinnon. Ohjelman idea on että joka viikko 5 uutta kilpailijaa (mahdollisimman erilaisilla taustoilla) vuorotellen vierailevat toistensa luona syöden illallista. Vuorossa olevan kilpailijan tulee säväyttää vieraansa upealla ja erikoisella (itsetehdyllä) illallismenulla sekä hyvällä viihdyttämisellä. Illan päätteeksi vieraat antavat pisteitä 1-10 välillä.
Ohjelma on vasta toisella viikollaan mutta kilpailijoiden ärsyttävä käyttäytyminen ja ällöttävät luonteet sekä ohjelman kiinnostava formaatti on pitänyt minut telkkarin ääressä joka arkipäivä klo 16.15 alkaen. Ruokaa ja emäntää/isäntää haukutaan päin naamaa ruokaa syödessä, arvostellaan pikkutarkasti kaikkea (kuten veitsen paikkaa kattauksessa, oliivien kokoa) sekä vieraille ostetaan valmista ruokaa kaupasta, laitetaan se esille ja väitetään että se on itsetehtyä. Illan päätteeksi naureskellaan kameralle kuinka vieraat menivät täysin lankaan ja uhkutaan voittoa! Siis mahtavaa viihdettä! :)

8 kommenttia:

 1. Mekin jaatiin tuohon ruoka- ohjelmaan tytsyn kanssa nalkkiin:)

  VastaaPoista
 2. No samanlaiset ohjelmat näyttää kyllä olevan suosittuja joka puolella. Katsojat haluavat nähdä tavallisten ihmisten "mokailua".

  Ja tollaset ohjelmat on niin koukuttavia, jos annat pikku sormesi, niin siinähän sitten istut ja on pakko nähdä lisää.

  Mä koitan nykyisin olla tosi varovainen, täällä Jenkkilässä on juuri tollaisia sarjoja niin paljon. Ei yksinkertaisesti ole aikaa koukuttua liikaa.

  Mutta aina on hyvä olla pari sellaista "must" juttua.

  VastaaPoista
 3. Ebrufin: Kiva kuulla etta en ole yksin :D Tan paivasta jaksoa en viela katsonut vaan aion katsoa yölla olevaa uusintaa.

  Itkupilli: olet oikeassa etta tuollaiset ohjelmat on todella suosittuja kaikkialla ja vaarallisia :) tosin mielestani se on harmitonta viihdetta ja paljon parempaa kuin joku kökösti naytelty sarja joita taalla Turkissa on monia. Aitoja ihmisia, aitoa elamaa.
  Amerikka taitaa tosiaan olla naiden reality-sarjojen mekka. Ne on mun mielesta vahan turhan teennaisia ja pitkitettyja. Mainoksia koko ajan. Mutta tykkaan seurata amerikkalaisia talk show-ohjelmia kuten Ellen, Martha Stewart, Conan O brien, Tonight Show. Mita sarjoja sina seurailet?

  VastaaPoista
 4. Mä seurasin aluksi Elleniä ja joskus jopa Martha Stewartia. Sitten mulla oli kausi, että seurasin erilaisia sisustus- ja siivousohjelmia, erityisesti olin joskus koukussa sarjaan Who wants a clean house. Mutta noitakin tulee varmaan kymmeniä ja lopulta puuduin kun ne tulee vielä uusintoinakin niin monta kertaa.

  Joskus katson myös Bold and beautiful, muita saippuoita en ole edes uskaltanut tsekata, en halua joutua siihen koukkuun.

  American Idols, Dancing with the stars yms. mega suosikkeja seuraan. Itse asiassa huomaan, että jos alkaisin luetella kaikkia joihin olen ollut koukussa ainakin hetkisen, niin lista olis loputon.

  Mutta nykyisin olen koettanut irtautua tosta kierteestä, Suomessa pärjäsin ihan hyvin, silloin mulla oli aika useitakin vakisarjo, eikä niiden kanssa tullut ongelmia.

  Tällä hetkellä mulla ei ole yhtään ihan must sarjaa, tosin eilen katsoin vahingossa jakson uudesta 90210:sta...huh huh. Jään tosi helposti nalkkiin. ;)

  VastaaPoista
 5. Mä taas jäin anopin kanssa täysin nalkkiin noihin "napakymppeihin" :-D Varsinkin kaikki vanhahkot papparaiset seurattiin tarkalla syynillä pilke silmäkulmassa.. :-D Huomasin muuten sen olevan ehdoton tabu miehelleni, anoppi (leski) ja käly (pian eronnut) ei voi edes vitsailla osallistuvansa ohjelmaan, kun normaalisti humoristinen mieheni näki punaista :-D

  VastaaPoista
 6. Itkupilli: Vai on se uusi 90210 jo alkanut sielläpäin. Milloinkohan se tulee tänne..hmm.. :)
  Olet muuten oikeassa että telkkariohjelmiin jos jää kiinni niin huonosti käy. Minäkin pyrin elämään paljon "television ulkopuolella" :)

  Boncuk: Tuo tabu juttu on kyllä aivan sama mitä olen myös itse kokenut eli anoppini on myös vitsaillut osallistuvansa ja saanut koko veljesryhmän hyvinkin arvostelevat kommentit niskaansa. Aikamoinen tabuu, mutta sen takia kyllä se on vielä hauskempaa katottavaa :) Ne papparaiset ja mummot, voi sita menoa. Toinen jalka jo haudassa mutta etsitään sitten vielä kodinhoitajaa :D

  VastaaPoista
 7. Mitäköhän tähän miehenä sanoisi?:) Turkkilainen tyttöystäväni ei juuri TV:tä seuraile (outo turkkilainen), enkä seuraile minäkään...vähän aikaa sitten seurattiin tosin miljonäärille morsian ja valokuvaajamestari -reality sarjoja, tosin ei säännöllisesti. Jenkkisarjojahan ne oli ja naurettiin lähinnä ihmisten teennäisyydelle eli meille ne toimivat huumoriohjelmina siinä kuin vaikka Everybody Loves Raymond:)

  Nuo turkkilaiset "reality sarjat" on kyllä luku sinänsä. Muistan kun taannoin yhdessä sarjassa puhuttiin tyttöjen koulutuksesta ja siellä eräs perinteinen huivipäinen kotirouva kyseli hämmästyneenä, että "miksi niitä lapsia pitäisi johonkin kouluun lähettää, kun minä voin heille kaiken tarpeellisen kotona opettaa?" Just joo:)

  VastaaPoista
 8. Akivee: Joo nuo mainitsemasi naistenohjelmat on myos minulle aivan alyttomia. Joka paiva itketaan jonkun uuden asian takia samoin kun itketetaan kotikatsomoa. En voi ymmartaa tallaista viihdetta.

  VastaaPoista