lauantai 13. joulukuuta 2008

Joulukuinen Mersin

 

Tässä kuussa ottamiamme kuvia Mersinin "talvesta".  Lämpötila ei vielä ole päivisin laskenut montaa kertaa alle 20 asteen. Yöt tosin ovat jo viileitä. Jotkut polttavat hellassa puuta, hiiliä tai mitä vaan käsiinsä saavat kotiansa lämmittääkseen joka johtaa koko kaupungin peittävään savupilveen. Tänä talvena erityisesti tämä savu tuntuu olevan todella kitkerä ja voimakkaan hajuinen. Auta jos vaan unohtuu pyykit ulos illaksi => uudestaan pesukoneeseen. Olenkin hoputtanut miestäni ikkunoiden ja ovien tiivistämisessä jottei se savun haju tule sisälle asti.

Tässä esimerkki:

 DSCF9251

Iltaisin ulosmeno on siis pyhä mahdottomuus. Voih, kunpa muuttaisimme nopeasti alueelle jossa näitä "savuttajia" olisi vähemmän....

Mutta nyt sitten lämpimimpiä kuvia:

IMG_4036

Mersinin kuuluisaa rantapuistikkoa

IMG_4085

Minä ja Hollannin sukulaiset rannalla

IMG_4089

Keräsimme lankoni vaimon kanssa pari kiloa rannalle ajautuneita simpukankuoria. Niistä tulee hienoja koristeita kylppäriin kunhan ne saan vain pestyä :)

IMG_4095

Välistä ihmettelimme myös notkuvaa sitruunapuuta isossa puutarhassa. Sitrushedelmien kausi on parhaimmillaan ja joka paikassa näkyy appelsiini, greippi- tai sitruunapuita.

Muita kuulumisia, vieraiden jälkeen tänään siivosin ja pyykkäsin koko päivän. Vielä on ainakin 3 koneellista pestävää jäljellä. Kodin joka huone on tällä hetkellä täynnä kuivuvaa pyykkia :) Ruokapuolella on ollut hiljaista vaikka pakastin on täynnä lihaa eri muodoissa.  Ei oikein nappaa syödä joka päivä lihaa sillä uhrijuhla on ainoastaan lihansyöntiä aamusta iltaan :)

Olen myös ilokseni huomannut, asiasta kolmanteen, että täällä Mersinissä käy SUOMALAISIA. Viime viikolla törmäsin Forum-kauppakeskuksessa kolmeen suomalaiseen (yhdellä oli turkkilainen poikaystävä mukanaan) sekä eilen suomalaiseen perheeseen; kaksi lasta sekä äiti. VAU! En keskustellut heidän kanssaan mutta myhäilin tyytyväisenä vieressä :) TOSI HIENOA nähdä suomalaisiä myös täälläpäin Turkkia ja vielä tähän vuoden aikaan :) Tervetuloa vaan lisää!

Mieheni toi vieraita meille illaksi joten minä tästä lähden valmistamaan teetä heille :)

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille!

14 kommenttia:

  1. Onko kerrostaloissakin jotkut hellat / takat joissa voi jotain polttaa? Vai tuleeko savut jostain omakotitalo alueelta? Tai kyllahan muistan akeneeni Antalyankin seudulla kerrostalojen parvekkeilla jotain takan tapaisia... onko teillakin?

    VastaaPoista
  2. anumorchy: joo, siis loppujen lopuksi kuka tahansa voi asentaa hellan asuntoonsa jos vain siella on hormeja (kuten yleensa aina on). Suuremmaksi osaa naita hellojen kayttajia loytyy ns. omakotitaloista eli yhden kerroksen hökkeleista. Niita on tassa meidan lahella monia seka muutenkin pienia kahden-kolmen kerroksen taloja on tiuhaan. Naissa myos suositaan helloja, koska alhaisia kerroksia ei aurinko kovin paljoa lammita. Myos taloudellinen tilanne vaikuttaa siihen milla kotisi lammitat. Tana vuonna hallitus jakaa ilmaista hiilta helloja varten joten jo taman takia monet koyhemmat paatyvat hellaan. Köyhemmissa lapsiperheissa on myos tarkeata etta asunnossa on lamminta joten taman takia hella tulee edullisemmaksi (sahko on kallista). Tama savusumu on paljon yleisempaa Turkin ita-osissa ja kaupunkien koyhalistoalueilla.
    Mutta esimerkiksi isoissa kerrostaloissa, kuten meidan talo,varmaan jokaisella on vain ilmastointi/infrapuna lammitin. Sitakin tarvitaan vain iltaisin koska taloa lammittaa ihanasti aurinko aamusta iltaan.

    Tuo mainitsemasi parvekkeella oleva "takat" ovat ulkogrillikatoksia joita loytyy myos monesta talosta taalla Mersinissa. Se on tarkoitettu yksinomaan grillaamiseen aiheuttamatta savu seka hajuhaittoja muille asukkaille. Katoksen sisalta nimittain vetaa hormi katolle asti. Mekin kaytamme sita grillia todella useasti :)

    VastaaPoista
  3. tuttu juttu tuo iltasavu. me asumme uudella asuntoalueella,missa on muutama vanha maalaisten asuttama talo. he kayttavat puu-tai kivihiililammitysta. naissa uusissa taloissa ei ole mahdollisuutta laittaa savuhormeja ulos.joten lammitetaan sahkölla. savua on iltaisin,mutta vain vahan. nyt,kun lama tulee,niin sen myöta varmasti lisaantyy tama savua aiheuttava lammittaminen. meilla on kaksinkertaiset ja tiiviit ikkunat,joista ei tule savu onneksi sisalle.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoisia lämmityspuuhia siellä! Vaan jostainhan se lämpö on saatava, jos ei ole sähköön varaa. Aika vapaata siellä Suomeen verrattuna. Suomessa joku olisi jo nostanut metelin moisesta :D

    Ihania kuvia taas. Tykkään muuten mielettömästi luuhata (meren)rannoilla (sellaiset kiviset nousu-laskuvesirannat ovat parhaita) ja tutkia, mitä kaikkea sieltä löytyykään. Suomen rannoilta ei tietenkään löydy kuin lasinsiruja, mutta reissuissa on tullut tongittua kaikenlaisia rantoja. Näin jopa pikkuisia rapuja elämäni ensimmäisen kerran livenä. Ja hassunnäköisiä kaloja :)

    VastaaPoista
  5. Kivoja kuvia! :) Näytät profiililtasi muuten aivan prikulleen hanin veljenvaimolta! :D

    Ällöä tuo savusumu kun haisee ja kirvelee silmiä... :(

    ...Haastoin sut Heli joulumeemiin blogissani. Otatko haasteen vastaan?
    :)

    VastaaPoista
  6. sateenkaari: tervetuloa takaisin :) Kiva kuulla myos sinusta! Savusumu on kyl tana vuonna ollut inhottavin asia taalla asumisessa. Ymmarran tietty ettei kaikilla ole varaa kunnon hiiliin tai muutenkaan kunnon lammitykseen joten kestettava se on. Ainakin niin kauan kun talla alueella asutaan.
    Meillakin on onneksi kunnon ikkunat ja ovet joten savu ja sen kitka eivat tule sisalle, mutta ovien valiin ja alapuolelle jaa pieni rako jotka talla hetkella olen pyyhkeilla tukkinut. Ne pitaisi tiivistaa mahdollisimman nopeasti.

    Elegia: Suomessa varmasti olisi monet tadit jo eduskunnan ovia kolkuttelemassa jos tallaisessa paikassa asuisivat :D Onneksi sentaan on paljon myos savuttomia alueita joihin tahtaamme ensi talveksi... :)
    Merenrannat kiehtovat myos minua. On ihanaa kavella hiekalla ja katsella kohti avomerta. Yleensa taallakin loytaa vain roskia tai pullonsiruja rannoilta mutta nuo simpukat olivat ihana yllari. Mekin tormasimme viime rantareissulla hirveisiin rykelmiin pikkurapuja :) Kivet suorastaan kuhisivat niita. Me hyvin nopeasti vaan liuettiin paikalta :D Hyvaa alkuviikkoa! :)

    Maamaa: taidamme olla miehesi veljenvaimon kanssa klooneja :D Kait olen standardi-muotissa tehtya tavaraa, fits for all :)
    Kiitos paljon joulumeemista. Kayn sita katsomassa mutta en siihen osallistu koska en enaa (uskoni takia) juhli joulua. Toivottavasti ymmarrat.. :) Elan kuitenkin joulun hengessa mukana.
    Hyvaa alkuviikkoa Irlantiinkin! :)

    VastaaPoista
  7. Hei Heli! Olen lukenut blogiasi pitkään, mutta en ole tainnut kommentoida mitään. Saanko nyt kuitenkin udella miksi päädyit vaihtamaan uskontoasi? Ymmärrän, että asia saattaa olla liian henkilökohtainen, joten en pahastu jollet vastaa. Iyi günler :)

    Susanna

    VastaaPoista
  8. Aika kurjalta kuulostaa tuo savujuttu teilläpäin, ei taida ympäristösuojelu olla esillä Mersinissä.Kiva kun näit muita suomalaisia siellä, onko Mersin turistikaupunki?

    VastaaPoista
  9. susanna: tervetuloa ja kiva kun kommentoit! :) Uskontoni vaihto ei ollut minulle mikaan iso juttu, olen eronnut kirkosta koska kristinuskosta en itseani loytanyt. Luin ja opiskelin islamia monta vuotta ennen "palaamistani". Loysin sen opista omia arvojani vastaavia juttuja jotka jotenkin sitten kolahtivat. Tapasin mieheni jonka jalkeen "palasin" islamiin, enka ole katunut. Taalla asumista seka perhe-elamaamme parantaa sama uskonto.

    Yaelian: ymparistonsuojelu ei tosiaan ole mikaan ykkosjuttu, kunpa olisi! Kyllahan sita uutisissa on mainintoja tasta savusta ja sen haitoista. Ei siihen valitettavasti kylla saa mitaan nopeaa ratkaisua koska ei kukaan voi ovi ovelta kiertaa joka ilta katsomassa mita kukin polttaa. Hellat kuitenkin on yksi tarkein lammitystapa, etenkin kylmilla alueilla.

    Mersin on etenkin paikallisten suosima lomakohde, kylla taalla myos valista kay kourallinen eurooppalaisia (etenkin Anamur on saksalaisten suosikki). Arabit seka muut Lahi-italaiset ovat myos tuttu naky :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos tyhjentävästä vastauksesta :) juuri tuo kiinnostikin tietää, että vaikuttaako arkielämäänne positivisesti. Mukavaa keskiviikko iltaa sinne!

    Susanna

    VastaaPoista
  11. Tottakai ymmärrän ettet ota osaa joulumeemiin - en ajatellu yhtään ku haastoin, että eihän joulu kuulu juhliisi... Eli nou hätä :)
    Standardi kamaa tuskin olet, mutta kaunis ja vaalea samanlailla kuin hanin veljen vaimo :)

    halituksia!

    VastaaPoista
  12. Maamaa: Et tietenkaan voinut tata juttua tietaa koska en kovin asialla retostele taalla blogissani. Uskonto on mulle aika lailla yksityisjuttu, jokainen on vastuussa omasta uskostaan Jumalalle (on se mika/kuka tahansa). Kiva kuitenkin oli lukea sun muistojasi seka muidenkin blogilaisten muistoja, joulu on kuitenkin yksi ihanimmasta ajasta vuodessa :) Olen kyl kade kun te paasette lumen keskelle Suomeen KUNNON joulun viettoon. Taalla ei auringossa ja lammossa oikein saa joulutunnelmaa mitenkaan...
    Kiitos myös kehuista *punastellen*

    VastaaPoista
  13. Kiitos kuvista! On mukava nähdä ja lukea välillä muutakin todellisuutta Turkista, kuin postikorttikuvia rannalta. Vaikka niitäkin tähän aikaan vuodesta mielellään katselee :)

    VastaaPoista
  14. Hei Heli!

    Löysin saittisi googlettaessani Mersiniä... :)
    Huomasin, että olet viettänyt paljon aikaa Mersinissä ja olisin halunnut kysellä vähän vinkkejä paikasta.
    Olen tulossa sinnepäin lomalle parin viikon kuluttua.
    Jos sinulla on aikaa keskustella, ota yhteyttä blondi_sh@windowslive.com

    Kiitoksin,
    Satu

    VastaaPoista