sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Syvaluotaus pariin turkkilaiseen "ongelmaan"


Tanaan lasten kanssa puistossa ollessani tapahtui jotain joka sai minut mietiskelemaan. Mietiskelemaan teoriaa siihen MIKSI monet turkkilaiset ovat tottuneet syyttamaan aina muita ongelmatilanteissa seka riidoissa. Koskaan loytamatta itsestaan vikaa.
Tilanne oli tama: keinutin tyttoani keinuissa ja viereen ilmestyi pienempi tytto leikkimaan, ilman ketaan valvomassa (hyvin yleista). Onnistui sitten kalauttamaan paansa vieressa olevaan tyhjaan keinuun ja rupesi itkemaan. No mina sitten kovalla aanella voivottelin etta missahan sinun aitisi on!? (eika tama ole viela se ongelma) Aiti juoksi viiveella tyttonsa luokse ja yritti rauhoitella. Ja seuraava dialogi sai minut varpailleni:
Aiti: Mihinka sattui, kuka sinua loi? (Puistossa ei ollut kukaan muu kuin mina ja lapseni)
Tytto osoitti sitten ekaksi minun tyttoani, sitten keinua. Viimeiseksi keinujen lahella pyorassa istuvaa poikaani.
Aiti: Ai hanko sinua loi?! Voi tuhmaa. (Samalla vinkaten meille etta nyt on pakko keksia joku syyllinen, olkoot se syyllinen tai viaton).
Aiti meni sitten poikani luo ja pyysi poikaani olemasta lyomatta tyttoaan uudestaan. Poika-parkani oli aivan hammentynyt koska eihan han lyonyt. Syy oli siina etta tytto itse loi paansa leikkiessaan keinuun.
Samalla minulle tuli mieleen turkkilainen tapa rauhoitella lasta jos han osuu johonkin tai kaatuu tai muuta samanlaista. He kysyvat ekaksi etta mita tapahtui, miten kaaduit. Lapsen selitettya he sitten heti innostuvat:. "Hah, tuhma lattia/seina/kulma. Anna kun lyon sinua!" Sen jalkeen lapsaistaan joko lattiaa/seinaa/kulmaa, jonka jalkeen lapsi yleensa on jo rauhoittunut. Tata olen nahnyt TODELLA monessa perheessa. Olisiko tassa jotain peraa?! Lapsen kompelyydesta, virheista opetetaan syyttamaan jotain muuta?! En itse koskaan tee tata vaan kerron etta itse kompastuit/loit/kaaduit ja etta pitaa olla varovainen. Ei saa juosta ym. Miehenikin onneksi on samalla linjalla tassa, mutta anoppini valista tata tekniikkaa kayttaa. Mieheni kylla todella monesti loytaa nopeasti muiden virheet eika katso omiansa :)

Toinen ongelma, KOULUTUS! KOULUTUS ON NIIN ŞART ("Tarpeen").
Minulla on todella hyva tutkimuskohde eli anoppini asuntola. Siella on 120 asuntoa ja suurin osa asukkaista ovat kotoisin paaosin ita-Turkista. Tama asuntola on siis aika hyva geopoliittinen leikkaus turkkilaisesta huonosta koulutustasosta. Silla Turkin koulutustaso paranee aina lanteen mennessa. Idassa koulutus on todella huonoa.
Tassa anopin asuntolassa on sahkolaskujen kanssa ongelmia. He maksavat tuplahintaa sahkosta sen takia koska asuntolan johto ei halua tehda sopimusta sahkoyhtion kanssa (pitka tarina). Anyways, tanaan ihan sattumalta meidan kateemme osui heidan viimeisin sahkolaskunsa. Laskun summa oli ihan jarkyttava verrattuna sahkon kayttoon. Mieheni laski laskussa (kasinkirjoitettu) olevat summat yhteen ja huomasi virheita. TAMAKAAN ei ole ongelma vaan se etta kalyni, joka hanen perheessaan on ns. paremmin asioista tietava naispuolinen, ei ymmartanyt miten sahkolaskua lasketaan! Han ei tieda mitka numerot lasketaan yhteen jotta saadaan se lopputulos. Tiedan monta siella asuvaa naista, tunnen heidat anopin ja kalyn kautta, jotka ovat paljon vahemman tietavia ja alikoulutettuja (jos ovat edes kouluja kayneet). Ja yleensa naiset ovat niita jotka laskuja seuraavat koska ovat kotona koko paivan. Miehet sitten maksavat. ONGELMA on se etta naita ihmisia ollaan voitu vieda kun possua sakissa sen takia etteivat osaa laskea. Anoppini oli maksanut aivan liikaa sahkosta viime kuussa, ja nyt tarkistamme jokaisen kuun laskuja tietaaksemme onko nain tapahtunut joskus muulloin. Mutta ajatellaan nain. Jos joka kuukausi tai edes kerran vuodessa veroitetaan ylisummia sahkosta eika kukaan koskaan tata tajua, koska eivat osaa laskea, niin minkalainen tilanne tallainen on!? Koulutusta tarvitaan Turkkiin todella paljon. Tana iltana sen tajusin enemman kun koskaan! Turkki ei koskaan tule menestymaan tai paasemaan eroon tallaisista varkaista ja hyvaksikayttajista jollei yleinen koulutustaso rupea nousemaan ympari maata. Me aiomme protestoida tasta asuntolan johdolle ja vaatia toimia sahkon hinnan alentamiseksi. Mutta valitettavasti 120 asunnosta emme saa tueksemme kovin montaa. Koska he eivat asiaa TAJUA! Uskomatonta!

Tama olikin aika erilainen postaus mutta toivon mukaan ymmarsitte pointtini.
Hyvaa uutta alkavaa viikkoa kaikille! :)

12 kommenttia:

  1. Voi että! Sekä tuo että tytön äiti syytti syytöntä poikaasi ja tuo sähkölaskujen paisuttaminen...
    Mukavaa viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  2. Joo kylla tassa maassa riittaisi tehtavaa. Aika ikava tapaus puistossa, sanoitko aidille mitaan? Monet turkkilaiset on kylla kasvatettu juuri niin etta itsessa ei koskaan ole mitaan vikaa. İtseani myös harmittaa seurata kuinka joissakin perheissa poikalapsia lellitaan ja nostetaan jalustalle kun taas tytöt saavat taysin eriarvoista kohtelua. Samoin se etta tyttöjen pitaisi oppia pienesta lahtien olemaan ' tyttömaisia'. Meille on jopa sairaanhoitaja huomauttanut kuinka poikamaisesti puemme tyttaremme! Aina uudelleen jaksan myös pöyristya siita kuinka laakarit ja sairaanhoitajat automaattisesti sysaavat kaiken vastuun aidille, isalta ei koskaan kysyta mitaan eika oleteta hanen millaan lailla osallistuvan lapsen hoitoon tai kasvatukseen. Tytön laakari oli jarkyttynyt kun isansa vei tytön kerran rokotuksiin eika aiti ollut mukana, ovat aina ihmeissaan kun isakin yleensa haluaa olla mukana tarkastuksissa. On jarkyttavaa kuinka surkea yleissivistys monella koulutuksenkin saaneella on puhumattakaan siita kuinka moni jaa kokonaan ilman asiallista koulutusta. Ainoa tieto tulee telkkarista jonka sanomaan sitten sokeasti uskotaan. Ahdistavinta on juuri tuo etta ongelmiin ei viitsita puuttua, ketaan ei kiinnosta. Kansaa voi vieda kun passia narussa ja syöttaa valheita jonka kaikki mukisematta hyvaksyvat, onko se pelkastaan koulutuksen puutetta vai ollaanko talla hetkella jo niin kyllastyneita siihen etta mikaan ei ikina muutu? Joo ikavia asioita ja ikavaa on sekin etta erityisesti naiset tuntuvat taalla aina syyttelevan toisiaan eivatka millaan lailla edista naisten oikeuksien kehittamista. Plaah olipa paatosta mutta tarkeista aiheista kirjoittelit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra, olet oikeassa kirjoituksessasi. Tyttoja hemmotellaan eri tavalla kun poikia, ja muotit (ne Suomessa kauhua herattavat tytto/poika-muotit) ovat tarkeita. Tytosta pitaa tulla tyttomainen, pojasta poikamainen. Onneksi me ulkkikset saamme ymmarrysta osaksemme, olemmehan koviksia ja pahoja aiteja! Tyttoni on myos hirvea poikatytto (kuten minakin olin pienena). Ei halua laittaa hiuaksia kiinni, ei leiki nukeilla vaan autoilla. Ei tykkaa koruista yms. Sehan on ollut etenkin anopille iso pala. Itse pidan sita terveena kehityksena. Meilla lapset leikkivat yhdessa autoilla. Tuossa toisessa kohdassa, koskien koulutusta, kerroit hyvia asioita. Ehka tosiaan turkkilaiset ovat niin kyllastyneita kaikkeen etteivat jaksa enaa tapella vastaan. Kuitenkin tuntuu etta turkkilaisilta loytyy aina hirveasti valitettavaa joka asiasta mutta asioiden parantamisen eteen ei tehda yhtaan mitaan. "Kun minulla on se diabetes/verenpaine/lapset, niin en voi". Iso huokaus!!!

      Poista
    2. Joo turkkilaiset olisivat varmasti maailman sairainta kansaa jos kaikki naiden tansion düstü sun muut happi loppuu - kohtaukset pitaisivat paikkaansa. Suurta draamaa ja hyva syy olla tekematta mitaan kun voi juoda caikkua, syöda börekia ja tuijottaa loppumattomia dizeja ja naisten paivaohjelmia :)

      Poista
  3. Huomenia Antalyasta! Osuitpa naulan kantaan kirjoituksessasi. Yleensakin lasten kasvatus on kylla kovasti hunningolla taalla niin kouluttamattomien etta koulutettujen keskuudessa. Entisajan kunnon kuri (en tarkoita vakivaltaa, vaan lasten neuvomista ja koventamista)on tipotiessaan. Lapsia hemmotellaan pilalle ja nayttaisi kuin lapsien ei annettaisi koskaan pettya mihinkaan tai pahoittaa mieltaan. Poikani viisas paivakodinjohtaja sanoi aikanaan minulle, etta lapsen taytyy tai saa pettya/pahoittaa mielensa ainakin muutaman kerran paivassa. Se on osa kasvamista.

    Juuri nuo ovien, kaapin kulmien yms. syyllistaminen kuullostaa kovinkin tutulta....sen sijaan etta lapsia neuvottaisiin olemaan juoksematta sisalla kuin paattömat kanat. Jonkin verran annan palautetta sukulaislapsille tuosta riehumisesta aina silloin tallöin, mutta minahan olenkin tallainen liian tiukka ulkomaalais-aiti :)

    Todella törkeaa rueta syyttamaan puistossa toisen lasta jos ei asian laidasta ole varmaa tietoa. Olisin sinuna antanut ehka muutaman valitun lauseen tuolle perheenaidille, tai ehkapa sanoitkin ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meltem, huomenta! :) Lapset eivat tosiaan saisi itkea yhtaan sekuntiakaan, heti pitaisi olla hyssyttelemassa ja vaikka antamassa se haluttu asia heti lapselle. Voi luoja! Sitten kylla valitetaan kuinka lapset on pilalle hemmoteltuja ja villeja. Niinpa eipas taaskaan ajatella etta mita MINA tein ehka vaarin kasvattaessani tata lasta. Syy on tietenkin vanhempien mielesta yhteiskunnassa, mainoksissa, muissa lapsissa yms. Mutta edelleen lasten annetaan katsoa telkkaria 24/7, menna ulos yksin puistoon ilman valvontaa. Jep jep. Aina kun naan tuollaisen tilanteen niin tekisi mieli karjua ja huutaa etta etko sina ymmarra etta omat tekosi vaikuttavat lapseen kaikkein eniten?!

      Aa, unohdin viela kertoa etta sanoin kylla tuolle aidille etta ei meidan poika kylla mitaan tehnyt vaan itse tuohon keinuun itsensa teloi. Aiti siihen vastasi etta nyt kuitenkin tarvitaan joku syyllinen tahan asiaan. Menin viela poikani luokse ja selitin pojalleni ettei han ole tehnyt mitaan vaaraa, nainen vaan vitsailee. Talla valin naikkonen oli jo haipynyt.

      Poista
  4. Hyva postaus, Heli. Tuosta ylisuuresta sahkölaskusta. Onhan asuntolassa varmaankin sahkömittarit, mista nakee edellisen ja uuden mittarilukeman. Tietty ne naiset, jos eivat osaa lukea, niin eivat pysty myöskaan tarkistamaan laskua.
    Sahkönkulutusta voi myös tarkkailla niista mittarilukemista. Kannattaakin tarkkailla. Joskushan voi olla mittarissakin Joku vika. Jos taas on selvasti nahtavissa, etta laskutetaan liikaa, niin valitusta kehiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olet oikeassa! Mittarilukemat lukee kyl siina kasinkirjoitetussa laskussa ihan selvasti, tieda sitten mita mittareissa on. Sekin olisi hyva tarkistaa! Mutta ei meidan kaly ymmarra mitaan niista luvuista. Selitti jotain aivan alytonta kun kysyttiin etta tiedatko miten tama sahkolasku lasketaan eli mitka summat lasketaan yhteen. Eli sen asuntolan ehdottomasti yksi "valistuneimmista" naisista ei siis ymmarra sahkolaskua, muilla ei varmaan ole yhtaan toivoa! Valitettavasti suurimasta osasta miehistakaan ei ole mitaan apua koska eivat hekaan ymmarra. Sahkon normaalihinta Mersinissa on 19,3 Krs/KW, naa maksaa 38 Krs/KW. Ainoastaan sen takia ettei asuntolan johtoporras rupea byrokraattiseen sotaan sahkolaitosta vastaan (jonka heidan tulisi tehda ja voittaisivat). Nykyaan kuulema tama asuntola nakyy sahkolaitoksella edelleen rakennustyomaana, joten sen takia maksetaan korotettua sahkoa. Mutta meidan mielesta tassa asiassa on hieman jotain hamaraa kuten rahanvetoa valista. Me ehdottomasti aiotaan valittaa ja isolla aanella! Meidan perheella on 3 asuntoa omistuksessa tuosta asuntolasta, joten meidan aani onneksi on kuuluva! Seuraavassa kokouksessa vaikka mina menen sinne puhumaan ja esittamaan asiat jollei muuten immeiset ymmarra!!!
      Kaikesta huolimatta! Hyvaa alkavaa viikkoa! :)

      Poista
  5. Hyvä kirjoitus Heli. Minun silmiini kasvatuksen isoin ongelma on täällä juuri epäjohdonmukaisuus. Hoetaan, että ei saa, mutta kuitenkin annetaan tehdä. Tai äiti sanoo ei ja isi antaa. Tähän ystäväperheiden kanssa törmätään jatkuvasti. Kun lasta ei johdonmukaisesti ohjata ja kielletä selvästi, on sitten turvauduttava "ulkopuolisiin syyllisiin", kun jotakin sattuu.

    Koulutuksesta kirjoitinkin omalla tontillani. Minusta iso ongelma on se, että koulutuksen merkitys ja arvostus tuntuu siirtyvän polvelsta polveen. Jos itse on kouluttautumaton, ei näe arvoa kouluttaa omia lapsia tai patistaa heitä opiskelussa. Näin tilanteen on vaikea muuttua ja kouluttamattomuuden kierre jatkuu. Onneksi on myös niitä vanhempia, jotka näkee opiskelut avaimena parempaan, mitä itsellä on.

    Meille tuli muuten viime vuonna(ko se nyt oli?) väestönlaskija ovelle. Kyseli monta henkeä meillä asuu yms. asiaan kuuluvat. Sitten oli nimikirjoituksen laiton paikka. Mies katsoi minua hetken ja sanoi, että kyllä tähän voi puumerkinkin laittaa. Joku ilmeisesti ulkoisessa olemuksessani antoi ymmärtää, että en osaa kirjoittaa nimeäni paperiin?????!!!! No, kirjoitin nimeni ja mies oli jotenkin helpottuneen iloinen. Aferin sana, totesi ja lähti pois....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, kiitos hienosta vastauksesta. Olen kanssasi samaa mielta juuri kasvatus ja koulutus asiassa! Olen ihan samanlaisen tilanteen havainnut taallapain. Onneksi tosiaan on vanhempia jotka haluavat lapselleen parempaa kun heilla on. Mutta valitettavasti on viela paaaaaaaljon sellaisia joille lapset on vain tulevaisuuden perheyrityksen tyontekija/kodin elattaja/auvunjatkaja!

      Onps erikoinen vaestonlaskija ollut! Mulla olisi ollut suu auki ja olisin kysynyt etta ovatko tosissaan! Uskomatonta...

      Poista
  6. kiva kun kirjoitit tällaisista "ilmiöistä" oikeilla esimerkeillä. näitä on mielenkiintoista lukea, vaikka itsekin täällä asun niin elämäntilanteen ja sijainnin takia näkee ja kuulee eri juttuja.

    miehen isä Mersinistä on muuten meillä täällä tänään. eilen kun olimme isän kanssa kahdestaan ja kommunikointi on heikkoa kielimuurin vuoksi niin puhuin mieheni kanssa puhelimessa että pitäskö tarjota isälle jotain kirjaa luettavaksi. mieheni ensin innostui mutta totesi sitten ettei meillä taida olla mitään turkinkielistä mitä isä tajuaisi kun on niin vähän koulutettu (meillä ei ole paljon turkinkielisiä kirjoja paitsi jotain filosofiaa Nietsche jne.). tietysti toi tajuaminen on harmaata aluetta mutta silti...öö.

    VastaaPoista