maanantai 12. joulukuuta 2011

Uusi arki



Viime viikko meni taydellisesti uusien paivarutiinien opettamiseen lapsille. Parin kuukauden ajan kestanyt vaikea nukuttaminen on ratkaistu jattamalla paivaunet kokonaan pois. Pieni neiti kyllakin nukahtelee viela iltapaivisin milloin minnekin pienille torkuille :) Uusi rutiinimme on seuraava:

8.00 Heratys
8.30 - 9.00 Aamiainen
11.00 Valipala (hedelma)
12.00 - 12.30 Lounas
Lounaan jalkeen ulos tunniksi tai pidemmaksi, riippuu miten lapset kayttaytyvat. Valilla syodaan hedelmia tai muuta pienta naposteltavaa.
18.00 Illallinen
19.00 Teeta/Maitoa
20.00 Nukkumaan

Ihan hyvin on mennyt, tosin parina iltana nukkumaanmeno on vahan venynyt lahemmas klo 21:ta. On mullekin jaanyt paljon aikaa iltaisin itselleni tai voin menna ajoissa nukkumaan.

Tilasin myos vihdoin sen astianpesukoneen netista. Sielta loytyi halvin. Mieheni kavi myos kaupungin keskustassa kyselemassa kaupoista hintoja. Hintaeroa tuli yli 200 TL (80 EUR) joten paadyimme internettiin. Tilasin Profilon 4 ohjelmaisen teraspaallysteisen koneen, joka ainakin paperilla kuulostaa tosi hyvalta :) Tassa on kuva siita:

Sen pitaisi saapua taman viikon loppupuolella, joten tiskattavaa viela riittaa. Onneksi viikonloppuna anoppi ja kaly olivat auttamassa tiskaamisessa ja kodin siistimisessa :) Viela olisi kuitenkin 3 koria pyykkia odottamassa kaappiinlaittoa...

Autonmetsastys yha edelleen jatkuu. Oikeanlaista autoa juuri silla oikealla hinnalla on tosi vaikeaa loytaa. Tuntuu valista etta onkohan sellaista autoa edes olemassa :) Talla hetkella katsomme Toyotan eri malleja (Toyo-toyota, Toyo-toyota,
cikarim seninle her yola...-mainos soi kokoajan paassa). Katsotaan josko talla viikolla Se auto loytyisi sitten :)

Olin lauantaina "tuulettumassa" eli kavimme kalyn kanssa hiukan markkinoilla ja ryysykaupoissa. Mitaan ei oikein loytynyt. Ainoastaan pitka, punainen lyhythihainen mekko seka musta toppi yhteensa 5 TL. Seka ihan perus Ginatricoon pitkahihaisia 7,5 TL/kpl.

Haluaisin myos mainita erikoisesti kuinka erilaisia DOLMUKSET ovat taalla Mersinissa, verrattuna Istanbuliin, jossa aiemmin asuimme.


Yleensa dolmuksia kulkee tasta meidan lahelta tosi usein, 2 minuutin valein, ihan joka suuntaan. Ruuhka-aikojen ulkopuolella ei siis ole vaaraa etta dolmus olisi taynna. Vaikka olisivatkin niin naisille loytyy HETI ja vielapa KAIKKIEN dolmuksessa olevien avulla, istumapaikat. Jopa vanhat papat ja sedat ovat antamassa paikkojaan, jos eivat saa itse nuorisoa jaloilleen. Dolmuskuskin kanssa on yleensa rahankeraaja joka erityisesti paimentaa matkustajia. Kuski kyselee kokoajan minne kukakin on menossaTodella kohteliasta. Naisien ei myoskaan odoteta antavan paikkaansa kenellekaan, ei edes mummoille (taas papat ja sedat ovat ekoina antamassa). Lasten kanssa liikkeella ollessani saan apua jopa lastenhoidossa :) Vierustoverit ottavat lapset syliinsa ja leikittavat niita kunnes noustaan pois. Jopa useat miehet ovat nousseet auttamaan minua tullessani kyytiin ja laskeutuessani pois dolmuksesta. Tallaista kohteliaisuutta en Istanbulissa koskaan nahnyt tai kokenut. Siella eli viidakon laki: vahvin selvisi :) Dolmus-kuskit itsessaan olivat toykeita ja muilta matkustajilta harvoin sai vihaisen vilkaisun lisaksi mitaan muuta kontaktia. Tosin tuli tassa pari tapausta mieleen jolloin tuntui etta sai hiukan liikaa mita pyysi :D Ekassa tapauksessa toinen dolmus yritti saada meidat kiilattua pois tielta taydessa vauhdissa koska meidan dolmus oli rikkonut ohittaessaan sen peilin vahingossa. Me yritettiin saada meidan dolmus pysahtymaan, joka onnistuikin, tosin sen jalkeen tama toinen villiintynyt dolmuskuski hyokkasi meidan dolmuksen kimppuun jonkun pampun kanssa, rikkoen sen peilit ja siitahan se tappelu vasta alkoikin. Mieheni ja nelja muuta miesta pitelivat kuskeja kiinni etteivat olisi toisiaan tappaneet. Jouduimme tappelun jalkeen jatkamaan matkaa viela samalla dolmuksella kun tultiin koska kuski vihaisena meidat kyytiin takaisin komensi. Oli hyvin hiljaista se loppumatka, joo...
Samaisella reitilla mieheni serkku oli joutunut samanlaisen tappelun pakolliseksi "todistajaksi" tosin silloin takanatuleva dolmuskuski oli osoitellut asetta edessakulkevalle dolmukselle (en nyt muista mista tappelu oli syntynyt). Matkustajat makasivat dolmuksen lattialla peloissaan. Onneksi dolmukset saatiin pysahdytettya ja matkustajat "paasivat" turvaan toisen dolmuksen kyytiin. Kuukauden paasta tasta, joku dolmuskuski silla linjalla olikin ammuttu, toisen kuskin toimesta. Kannattaa olla varovainen Topkapi - Avcılar linjalla :D

Tietenkin Istanbul on iso kaupunki ja varmasti eroja loytyy. Nama kaikki perustuvat vain omiin kokemuksiini (erityisesti Taksim, Zeytinburnu, Topkapi,Avcilar,Bakirkoy-alueilla).

Toivotan kaikille hyvaa uuden viikon alkua! :)

7 kommenttia:

  1. İhana asia,etta alkaa toimia uusi paivajarjestyksenne.Saat illalla omaakin aikaa,kun lapset nukkuvat.
    Meilla oli aikaisemmin kaikki kodinkoneet Profiloa.Ei mitaan moittimista.Nyt on Beko.Ei moittimista nytkaan.
    İzmirissa oli ainakin muutama vuosi sitten tuon variset dolmukset,jotka liikennöivat siella Karşiyakaan.

    VastaaPoista
  2. Meilla taalla Ankarassa dolmuskuskeja kutsutaan surmanajajiksi, puolihulluja suurin osa, moni tuttava on kauhuissaan kun kerron matkustavani dolmuksella eivatka itse ikina tohdi naiden kahjojen kyytiin. Oman jannityksen tuovat Ankaran korkeuserot kun kuskit puottelevat vapaalla tuhatta ja sataa jyrkkia makia alas joka saalla. Rannikolla asuessamme totuin kylla leppoisempiin kuskeihin vaikka muistan kylla siellakin joskus joutuneeni dolmukseen jossa kuski heristeli kiilaavaa kuljettajaa penkin alta löytyneella kirveella... Lienevat suurkaupungit stressaavampia tuohonkin duuniin ja vaikuttavat nain kuskeihinkin? Onko teilla siella Electoworldia tai Mediamarktia? Molemmissa on aika hyvia kodinkone tarjouksia tosin huolto onkin sitten hintaan verrannollinen eli aika surkeaa verrattuna vaikka jos ostaa vaikkapa arçelikin tai bekon omasta liikkeesta. Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
  3. Luin aikoinani edellistä blogiasi, vaikka en tainnut silloin paljon kommentoida. Taisi olla niitä ensimmäisiä blogeja joita aloin lukemaan.
    Kiva kuulla taas kuulumisiasi. Tiskikone on kyllä must! Toivottavasti palevelee hyvin ja pitkään.

    VastaaPoista
  4. Kiva, kun sattumalta löysin uuden blogisi. Vanhaa kävin aina lukemassa.
    Olipas mielenkiintoista lukea dolmuksista. Kävin keväällä ekaa kertaa Turkissa, Alanyassa. Siellä pisti silmään juuri bussilla matkustaminen. Oli oikein ystävällisiä kuskeja,jotka jättivät meidät turistit sinne, minne haluttiin, vaikka meillä ei ollut paikoista mitään tietoa. Samoin kanssamatkustajat neuvoivat oikein ystävällisesti, vaikka aina ei yhteistä kieltä ollutkaan :) Huomasin myös, kuinka pienistä lapsista tykättiin (itse olin ilman lapsia reissussa). Niitä viihdytettiin ja niille juteltiin paljon :)

    VastaaPoista
  5. Sateenkaari: Meidan vanha tiskikone oli Beko, enka aio kyl uudestaan samaa merkkia ostaa. Niin huonosti pesi, mutta tietty, kuten kaikessa, taa on hiukan tuurikysymys.

    Petra: Taitaa suurkaupungeissa tosiaan olla aika stressista tuo dolmuskuskin tyo. Nayttaa tarjolla olevan "jannitysta" monessa paikassa Turkissa :)
    Taalla on Mediamartk mutta siella oli tosi kallista. Ne halvimmat ei ole hyvia ja haluaisinkin koneen joka kestaa pitempaan.

    Vihreatniityt: Tervetuloa takaisin blogini pariin :)

    Olivia: Joo, Alanyassa on tosi kohteliaita ja ystavallisia kuskeja. Vaikuttaisikohan Valimeren ilmasto tahan? Tuntuu etta taalla etela-rannikolla on hiukan rennompaa kuin muissa kaupungeissa :)

    Hyvaa viikonloppua kaikille!

    VastaaPoista
  6. Heli, kiva kun olet tullut takaisin tanne blogimaailmaan :))

    VastaaPoista
  7. uhi mitä Dolmus-kokemuksia Istanbulista ... mutta onneksi Mersinissä on erilainen ääni kellossa :)

    Meillä tiskikone on harvoin käytössä, kun on vaan me 2 - nopeampaa on pestä vähäiset tiskit käsin. Mutta lapsiperheessä tiskikone on kyllä ihan välttämätön ... !

    haliterkut <3

    VastaaPoista