torstai 19. tammikuuta 2012

Luonnonlaheinen perhe


Turkissa varmasti olette monelta kuulleet kuinka he vastustavat kaikkea keinotekoista: laakkeita, pesu-aineita, valmisruokia yms. Tama kirjoitus tulee olemaan meidan perheen tarina kyseista aiheesta :)

Erityisesti lasten syntyman jalkeen olen herannyt ihan uudella tavalla miettimaan mita me syodaan ja juodaan seka minkalaisessa ymparistossa (koti) me elammekaan. Tata pohdintaa pohjusti myos vierailumme Suomeen jossa sain aina jonkinlaisia vatsa-vaivoja eineksista ja muista valmistuotteista, joita emme taalta saa/osta.

Lasten kanssa olen joutunut miettimaan ruokavaliota ihan uudestaan. Pyrin mahdollisimman monipuoliseen ruokalistaan joka viikkoa joka paivittain sisaltaa kaikkea kolmesta: maitotuotteita, hedelmia/vihanneksia ja lihaa (kana,kala,liha). Tallainen ruokavalio on perusteena monen sairauden torjumisessa seka lapsen terveessa kehittymisessa. Eipa me olla hirveesti sairasteltukaan *koputtaa puuta* *hokee Maşallah:aa ettei paha silma nae* :)

Jo vuosien ajan olemme ostaneet aina vihannekset/hedelmat suoraan markkinoilta, ei kaupoista eika koskaan sailykkeina. Kaikki on tuoretavaraa, etenkin hedelmia syomme paljon. Nytkin parvekkeella on 10 kiloa appelsiineja odottamassa syojiaan ja jaakaappi taynna muita talven hedelmia: omenia, kiiveja, paarynoita, banaaneja. Ja ehdottomasti ostan kaikki paikallisilta viljelijoilta, en koskaan ulkomailta tuotuja, vaikka niitakin olisi tarjolla. Ekologisuuteen vaikuttaa myos se, etta syo juuri niita hedelmia joita sina vuodenaikana on eniten tarjolla. Eli talvisin en haikaile vesimelonin tai viinirypalien peraan tai kesalla appelsiinien.

Ostin myos viime kesana ns. pesupallon, jota kaytan pyykinpesussa. Mainoksen mukaan pallo kestaa tuhat pesua seka sen magneettiset ionisoivat pesuhelmet kuulema hajottavat veden molekyyleja tehden siita pehmeaa seka samalla sen pesukyky kasvaa. Ilman pesuainetta. Kaytan siis pyykkikoneessa puolet normaalista pesuainemaarasta ja pyykeista tulee puhtaat! Olen myos sekoittanut pesujauheen joukkoon ruokasoodaa, jolla on myos puhdistava vaikutus, luonnonmukaisin keinoin. Kesaisin vain muutaman tunnin pidetyt hikiset vaatteet pesen jopa ilman pesuainetta, ainoastaan pesupallolla! Puhdasta tulee eika rasita luontoa :) Tahranpoistoon kaytan sappisaippua jonka olen huomannut olevan tehokkain tahranpoistaja maan paalla. Suosittelen!
Pyrin myos parantamaan tavallisen flunssan, ripulin tai ummetuksen ihan yrteilla, joiden hyvan vaikutuksen olen itsekin nahnyt. Ne tehoavat yllattavan hyvin kun tietaa mita yrttia kayttaa mihinkin vaivaan. Taalla Turkissa olemme onnekkaita koska niin monta asiaa voit loytaa kasintehtyna: oliivioljya, granaattiomenauutetta, mausteita ja itsekuivatettuja yrtteja omista puutarhoista. Emme ole vuosiin ostaneetkaan mitaan valmistuotetta kaupasta, ainoastaan tunnetuilta myyjilta itsetehtyja peruseineksia (jopa taytetyt makaronit, eli mantit). Eivatka nama luomutuotteet onneksi maksa paljoa. Kesaisin ostamme ja kuivatamme esimerkiksi minttua ja oreganoa, joita voi kayttaa ruoanlaiton lisaksi myos flunssan parantamisessa teen muodossa. Anoppini kasvattaa parvekkeella ns. Vicks-minttua joiden lehtien tuoreena syominen avaa tukkoisenkin nenan ja helpottaa kaheaa kurkkua. Hillot teemme itse, tuoreista hedelmista. Samoin sailykkeet (kurkut, paprikat, kaalit). Joskus jopa anoppini tekee etikankin itse happamista viinirypaleista....
Kesasta asti olemme myos ostaneet raakamaitoa. Meille tulee kaksi kertaa viikossa Sütçü eli maitomies joka tuo sitten sina aamuna lypsettya tuoretta, kasittelematonta maitoa. Sen sitten keitan ja jaan kahteen osaan: juotavaksi seka jogurtiksi. Jogurttia on niin helppo tehda itse kotona etta ei edes tee mieli ostaa kaupan jogurtteja. Ja on varmasti terveellista. Lapset rakastavat juoda tuoretta maitoa seka syovat paljon tata jogurttia. Me joka viikko ostammekin 10 litraa raakamaitoa, hinta per litra on 1,40 TL eli ei paljoa.


Siivouksessa voi olla niin monessa asiassa ekologinen. Viime viikolla ostin hoyrypesimen. Silla olisi tarkoitus siivota asunto tasta lahin ilman pesuaineita: pelkastaan hoyrylla. Kaytin aikaisemminkin vain arap sabunia eli Turkin Tolua, siivoessani. Se on myrkytonta ja turvallista lapsia ajatellen. Jatkan silla ainoastaan vessojen/kylppareiden siivoamista seka pyyhin sita kayttaen kaikki polyt. Astianpesukoneessa kaytan kiillotteen sijasta omenaetikkaa, enka ole huomannut mitaan eroa aikaisempaan. Kaytan myos monessa asiassa ruokasoodaa kuten avatessani tukkoiset lavuaarit (ruokasooda+etikka) .

Mita vinkkeja teilla olisi? Kaytatteko te jotain luonnonlaheisempaa keinoa kotitoissa tai muuten paivittaisessa elamassa? Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia, ehka saan siita lisavinkkeja.

Hyvaa viikonloppua! :)



6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus.Lasten myötä sitä alkaakin miettiä terveellisempiä vaihtoehtoja. Tänään on niin paljon tietoa kaikesta,paljon enemmän,kun poikani ollessa pieni.Minä yritän syödä niin terveellisesti kuin vain voin,välttäen kaikenlaista prosessoitua ruokaa niin paljon kuin mahdollista. En syö lihaa missään muodossa,ja yritän suosia luomua vihanneksissa ja hedelmissä,mutta hinnan vuoksi ei aina voi.
    Käytän shampoota ,voiteita ja saippuaa,jossa ei ole parabeeneja eikä SLS-ainetta.Teen itse yleispuhdistusaineeni citruskuorista ja etikasta.Ruokasoodaa ja sitruunahappoa käytän jos menee vaikka joku tukkoon.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyva kirjoitus! Naita asioita on pohdittu meidan perheessa viime aikoina entista enemmin lapsen tultua talouteen. Meilla on monessa asiassa samat linjat, kaytamme vain kausituotteita ja pyritaan ostamaan lahialueen tuotteina vihannekset ja hedelmat, munat sun muut kotitekoiset. Lapsen synnyttya havitin vanhat myrkky pesuaineen jamat ja siirryttiin arab sabunuun seka muutamaan green lifen siivoustuotteeseen, tuo pesupallo on munkin hankittava. Valmistan itse vauvan soseet ja niiden kanssa olen tosi tarkka, pyrin kayttamaan orgaanisia tuotteita tai ainakin korkealaatuisia. Tuo maito juttu on mietityttanyt, tyttö on 6kk eli maitoa ei viela anneta mutta mieheni on myös sita mielta etta raakamaitoa annetaan kun on sen aika. Vauvan vaatteita meilla neuloo isanaiti, onneksi silla mielellani ostan ainakin ihoa vasten olevat yöpaidat tms. vain taytta puuvillaa tai orgaanista, kaikissa tuotteissa on nykyisin niin kovia kemikaaleja ja Turkissa on lahes mahdoton selvittaa mita mikakin tuote sisaltaa. Hilloa ja joitakin sailykkeita teen itse samoin mehua puristetaan paivittain itse. Broilerin syönti on meilla lahes lopetettu ja ostamme kylakanaa, tuntuu etta broileri on vain tayteen pumpattua antibioottia ja laakkeita. Onko tolla vicks mintulla joku tietty paikallinen nimi? Mukavaa tammikuun jatkoa Mersiniin!

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus! :)
    Samoilla linjoilla meillä mennään... Mä käytän pyykinpesussa pesupähkinöitä, tietoa tässä: https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/4280/Samu-Pesupahkinat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moinen raakamaitomies olisi tänne kotisuomeenkin ihan tervetullut, mutta ei :( Autoton ei noin vain käväisekään lähitilalla nappaisemassa itselleen raakamitoa ja luomukaupan hinnat ovat jotain aivan järkyttäviä, litran pullosta viidestä seitsemään euroa on aivan liikaa!

      Lihaa en ylettömästi painottaisi terveenä pysymisessä. Itse olen ollut kasvissyöjä 15 vuotta ja pysynyt hyvinkin terveenä. On myös paljon kasvissyöjäperheitä joiden lapset ovat eläneet kasvisraninnolla koko elämänsä ja ovat keskimäärin terveempiä kuin lihansyöjävertaisensa.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen postaus, ja upeaa että olet noin 'ekologinen' -- se vaatii kyllä enemmän aikaa, jota ikävä kyllä ei kaikilla ole ... :( Ja kun asuu täällä pohjoisemmassa, niin kotimaisia appelsiineja yms ei ole olemassakaan ... :D
    Sen verran 'ekologisia' ollaan meilläkin, että esim. mikroa ei ole ollut vuosikausiin ja ruoat tehdään raaka-aineista itse. Ja kierrätys toimii :)

    VastaaPoista
  5. Yaelian: Voisin minakin etsia kauneudenhoitotuotteita joissa ei olisi myrkkyja. ennen kaytin luontaistuotteita (ruusuvetta kasvovetena, aprikoosivoidetta kasvorasvana) kauneudenhoidossa mutta se on jaanyt. Kaynkin taas vierailulla luontaistuotekaupassa :)

    Petra: Meillakin lasten vaatteet on ainakin 60 prosenttisesti ostettu kirppareilta Suomessa. En osta kovin paljoa uutta vaatetta, ja meillakin kay anopin seka kalyn kadet tehokkaasti neuloessa :) Me aluksi juotettiin yksivuotiaasta lahtien pastoroitua maitoa, joka on samaa kun Suomen kevytmaito, jolla on viimeinen kayttopaiva korkeintaan kolmen paivan paassa. Emme kayta kuin hatatapauksissa sita uzun ömürlü maitoa, joka kestaa kuukausikaupalla avaamattomana. Raakamaitoa siis kesasta asti :)
    Vicks minttu on kait paikallinen nimike, mutta sen maku on ihan sama kun vicksin laakkeissa :)

    Pia: mekin kaytettiin pesupahkinoita ennen mutta niita ei taalla ole myynnissa, eika suomesta niita aina viittinyt "tilata". Nekin olivat tehokkaita :) Kiva kuin muistutit kuitenkin!

    Taika: 5-7 EUR per litra?? Huh huh, onpas kallista!!! Tosiaan taitaa Suomessa tallaiset ekologisemmat valinnat kayda aina kukkarolle. Mekin syotiin siella vaan paaosin luomu-tuotteita, mutta ei niita kovin paljoa voi ostaa kun alkaa tuntumaan.
    Kasvisruokavalio on yksi haaveeni, ehka meidankin perhe siirtyy tulevaisuudessa kasvisruokavalioon. Kiitos kun jaoit kokemuksesi! :)



    Maamaa: Ai eikos siella kasva appelsiineja? :D Euroopassa tosiaan on se ongelma etta jos haluaa olla ekologinne, se kay kukkarolle (esim reilun kaupan tuotteet) kun taas taalla se on halvempaa kun elamatta ilman valintoja. Mutta teilla on muut asiat taas hyvin kuten juuri kierratys (sakkojenkin uhalla), jota taalla ei ole yhtaan. Plus yleinen lainsaadanto koskien ymparistoystavallisempaa elamista (saannot, laadunsaadanto tuotteille jota taalla ei kukaan valvo) seka esim energian kayttoa, on paljon edistynempaa.
    Hyvaa alkavaa viikkoa! Haleja!!! :)

    VastaaPoista