keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Kasvislasagne/Mousaka

Tämän ohjeen keksin aikalailla päästäni. Tehty lasagne ajatuksella mutta lasagne-levyt on korvattu munakoisolla.

Tarvitset:

* 3 isoa ja pitkää munakoisoa

Tomaattikastiketta varten (tomaattikastikkeen voi tehdä aivan kuten haluaa, oma versioni alla)
* 5-6 tomaattia
* 1 sipuli
* 4 valkosipulinkynttä (maun mukaan vähemmän tai enemmän)
* 2-3 vihreää paprikaa (biberiä)
* 1 rkl tomaattipyrettä
* mausteita maun mukaan: chilipippuria, mustapippuria, suolaa, kuminaa, hippu currya.

Besamel kastiketta varten
* 2 rkl voita/margariinia
* 2 rkl vehnäjauhoja´
* 3 vesilasillista (6 dl) maitoa

Kuorrutukseen:
juustoraastetta (parmesan, edam, emmental, maun mukaan)

Pese ja leikkaa munakoisot pituussuunnan mukaan pitkiksi paloiksi. Liota niitä suolavedessa ainakin 30 minuuttia jotta munakoison katkeruus häviäisi. Huuhtele ja kuivaa ne talouspaperilla. Paista munakoisolevyjä öljyssä todella kuumalla pannulla noin minuutti kunnes kumpikin puoli on saanut väriä.

Valmista tomaattikastike. Pehmitä pilkotut sipuli, paprikat ja valkosipuli pannulla öljyssä. Lisää paloitellut tomaatit. Anna hautua vähän aikaa ja lisää kuumaan veteen liotettu tomaattipyre. Sekoita kunnolla. Mausta. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia.

Valmista besamelkastike. Sulata voi/margariini pannulla ja lisää joukkoon jauhot. Sekoita. Sekoitellen anna jauhojen hiukan paistua voissa. Lisää sekoittaen maito ja kiehauta, edelleen kokoajan sekoittaen. Kiehuessaan kastike sakenee. Voit lisätä mausteita kuten mustapippuria, currya tai chilipippuria, mitä vain haluat.

Sitten kokoamaan. Uunivuokaan asetellaan ekaksi pohjalle kerros munakoisolevyjä. Niiden päälle tomaattikastiketta, tomaattikastikkeen päälle besamelkastiketta. Tämä toistetaan vielä toisen kerran niin että päällimäiseksi jää besamelkastiketta. Besamelkastikkeen päälle ripottelet juustoraastetta ja se on valmis uuniin. 175 astetta noin 20 min tai kunnes juusto on sulannut ja ruskistunut.

Kakkujen ohjeet laitan lähipäivinä. Nyt seuraan Avrupa Yakasi-komediasarjaa :)

4 kommenttia:

  1. kiitos ohjeesta.kuulostaa todellakin herkulliselta. olen joskus kreikassa syönyt moussakaa.ja se oli tehty varmaankin tuolla tapaa.pohjalla oli viela jonkinlainen taikinajuttu.mun pitaa tehda tuota itselleni ja maistattaa miehella.meilla mies on sellainen,etta ei tykkaa kaikista ruoista. turkkilaista moussakaa kylla syö ja munakoisosta tykkaa kovastikkin.mutta epailen valkokastiketta.lasagneenkin minulla on erilainen ohje.laitan tanne joskus.

    VastaaPoista
  2. sateenkaari: Kokeile, se valkokastike ei kylla maistu oikein yhtaan ruoan seasta. Tekee vaan mausta pehmeamman. Tomaattikastikkeen voit myos tehda jauhelihalla joten siita tulee ruokaisampi. Minunkin mieheni rakastaa munakoisoa ja tata ruokaa han todellakin sanoi taivaalliseksi.

    VastaaPoista
  3. En ole koskaan kokeillut munokoisoa kun suku ei tykkää mutta tämä vaikuttaa maukkaalta. Teen tavallisesti samantapaista käyttämällä munakoison tilalla kesäkurpitsaviipaleita. On hyvää sekin, mutta patonkia kuluu!

    VastaaPoista
  4. sirokko: Munakoison maku ei tosiaankaan ole vahvasti esilla tasta. Minakaan en tykkaa munakoisosta mutta soin silti hyvalla ruokahalulla. Minakin kokeilen tuota kesakurpitsaa myos :) Kiitos vinkista! :)
    Olen samaa mielta myos leivan kulumisesta ;)

    VastaaPoista