

Reilusti yli kolmekymppiset vanhemmat ja kaksi esikoululaista monikulttuurisessa kodissa Turkin rannikolla. Ei turisteja vaan aitoa turkkilais-suomalaista elämää Mersinissä. Since 2005.
Voi herranjestas kun viime päivät on ollut viileätä! Vaikka lämpötilat on 15 asteen paikkeilla niin ilmankosteuden takia pikkuinenkin viima tuntuu jäiseltä. Ulkona käytiin maanantaina kun aurinkokin paistoi: ajateltiin että olis lämmintä. Väärin! Onneksi ei olla sentään vilustuttu. Ulkoilun jälkeen on mahtavaa nauttia kuppi kuumaa teetä :)
Näinä päivinä olen täysin kadonnut elokuvien ja kirjojen maailmaan. Joka ilta katson ennen nukkumaanmenoa jonkun leffan sekä päivisin luen kirjoja. Tällä hetkellä työn alla on Twilight-elokuvan takana oleva Twilight kirjasarja. Ekan luin ennen elokuvan katsomista (vertailun vuoksi), mutta täytyy sanoa että Twilight- leffa oli aivan mahtava verrattuna siihen. Ihana rakkaustarina! Olen vielä heikkona vampyyrielokuviin, sillä pienestä asti luin (ahmin) Pikku Vampyyri-kirjoja, Narnia-kirjoja sekä muita tälläisiä fantasiakirjoja. Nuorempana lemppari tvsarjani oli Buffy. Sen jälkeen Angel-sarja. Vieläkin rakastan näitä sarjoja sekä kirjoja.
Me seuraamme miehen kanssa mielenkiinnolla paikallisvaalien vaalitaistelua. Joka päivä on eri puolueiden puolelta jotain uutta "mutaa" toisen suuntaan lentämässä. Oikein välistä hävettää katsoa kuinka poliitikot käyttävät hyväkseen ihmisten tietämättömyyttä. Totuudet katoavat tuhansien valheiden joukkoon. Täällä Mersinissä on pitkään ollut CHP vallassa. Etenkin Istanbulin jälkeen silmäni heräsivät siihen kuinka huonosti asiat täällä oikeasti ovat. Kadut on muhkuraisia laaduttoman asfaltin käytöstä, työttömyys on suuri (jo paljon ennen talouskriisiä), mitään erikoista kaupungintoimintaa ei ole (esim Ramadanin aikaan ei ollut edes YHTÄ tapahtumaa, vaikka monessa kaupungissa Ramadanin aikana etenkin iltaisin on erilaisia juhlallisuuksia), kaupunkisuunnittelua ei ole (kuka tahansa saa rakentaa mitä tahansa minne vaan). Julkiset kulkuneuvot ja niiden reittiverkosto aivan surkea. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä todella suuri eli kaupunki on jakaantunut kahtia: köyhien ja rikkaiden asuinalueisiin. Kurdiongelmia (kaupungin väestöstä varmasti 60 % kurdeja) kuten mielenosoitukset. Koulut aivan surkeita,eikä vaihtoehtoja ole. Pakosta joudumme muuttamaan, toivottavasti tulevan, lapsemme koulutuksen takia. Kulttuuritarjonta kesäisin ihan ok, eli konsertteja ja teattereita on, mutta ketä ne palvelevat? Rikollisuus kukoistaa: iltaisin ei voi meidän asuinalueella liikkua ulkona turvallisesti. Aseet sekä puukot heiluvat ahkerasti. Tietenkin jokaisessa kaupungissa on omat ongelmansa joita ei ole helppo ratkaista mutta olen sitä mieltä että Mersin tarvitsee muutoksen. Tänä vuonna vaaleissa sama kaupunginjohtaja on CHP:ltä ehdolla, harmittavaa!
Miksei Mersin voisi olla samanlainen kuin Antalya tai vaikka Izmir jossa CHP on myös kaupungin johdossa?! Tappelimme eilen mieheni kanssa CHP:n edustajien kanssa jotka mainostivat vaaliehdokkaita. He kysyivät että olemmeko tyytyväisiä kaupungin toimintaan ja sanoimme ei. Emme ole nähneet mitään muutosta puolessatoista vuodessa. Heidän vastauksensa oli että 10 vuotta sitten nämä alueet olivat aivan hirveitä, 10 vuodessa ollaan tehty todella paljon. Sanoin että hyvä, näin voi olla, mutta miksi viimeisenä 1,5 vuotena ei mitään olla tehty?!
Esimerkkinä "työskentelystä": meidän asuntolan viereiset tiet revittiin auki ja jätettiin kuukaudeksi ihan sellaisenaan odottamaan asfalttia, joka pari viikkoa sitten viimein tehtiin. Nyt tiet ovat jo aivan hirveässä kunnossa, muhkuraisia sekä kuoppia täynnä. Kiva kun sen asfaltin teitte! Isot mainokset kyllä on että meidän kaupunginjohtaja työskentelee. Jep jep!
Kunpa olisin päässyt tässä vaaleissa vaikuttamaan, mutta kansalaisuutta ei ole vieläkään kuulunut. Helmikuun puoliväli on takaraja, sen jälkeen on taas pakko mennä oleskelulupaa pidentämään.
Tänään vaikka ilma on tosi kylmä, menemme ulkoilemaan. Mieheni käy silmälääkärillä tarkastuttamassa toisen silmänsä sillä on ruvennut näkemään sillä huonommin kuin toisella. Sen jälkeen käymme Forum-kauppakeskuksessa katsomassa ystävänpäivä-lahjaksi saamalleni kukalle uutta isompaa ruukkua sekä multaa. Ruoan teen kohtapuoliin valmiiksi iltaa varten ettei tarvitse sen kanssa hermoilla :) Tänään tarjolla purjosipuli-riisimuhennosta :) Tervetuloa illalliselle! :)
Hyvää torstaita kaikille!
Näillä veneillä pääsee 15 minuutin veneretkelle :)
Kosija :D
Kuvissa oleva aurinkoinen ja lämmin sää vaihtui illalla ukkosmyrskyksi joka raivosi pitkään yöhön asti.
Ystävänpäivä alkoi ajoissa isolla aamupalalla jossa oli kummankin herkkuja: ranskalaisia perunoita, paistettuja tomaatteja sekä paprikoita, keitettyjä kananmunia, juustoja sekä uunituoretta, lämmintä leipää! Aamulla klo 9 meidän kaupunginosassa alkoi laaja sähkökatkos joka kestikin illansuuhun asti. Päätimme käyttää heti tilaisuutta hyväksemme ja lähdimme ulos kävelylle heti aamupalan jälkeen. Istuimme rantapuistokon nurtsilla tunnin verran nauttien kesäisestä lämmöstä ja auringosta. Kiertelimme Mersinin katuja tällä kertaa myös kamera kaulassa joten sain muutaman kuvan otettua. Kotimatkalla kävimme kalamarkkinoilla kalaostoksilla sillä juhlaillallisella oli tarkoitus syödä romanttisesti kalaa :) Ostimme kolme isoa meriahventa jotka sitten heti kotiin tullessani marinoin jääkaappiin odottamaan. Kalan lisäksi illalla menulla oli ainoastaan runsas yrttisalaatti jonka mieheni valmisti :) Jälkiruoaksi valmistamaani tiramisua. Kevyttä ja terveellistä :) Ilta menikin täydellisesti kynttilänvalossa kuunnellen myrskytuulta ulkona, mutta meidän rakkaus lämmitti kotimme niin ettei millään muulla tuntunut olevan väliä. Ihana päivä..... :)
Torstaina Kipassa käydessämme hihkuin täysillä löytäessäni kasapäin aivan ihania, kirkkaanvärisia muovikulhoja ja laatikoita :) Kun hinta oli vielä 1 TL (50 senttiä) per kappale niin hurmos oli lähellä!
Rakastan etenkin keittiössä käyttää paljon kirkkaanvärisiä, yksivärisiä kippoja ja kuppeja, ja vuosien mittaan niitä onkin jo kerääntynyt jonkin verran.
Tämän tosi kätevän aterimien järjestelijän löysin eilen. Mahtava hommeli koska kaikille erikokoisille aterimille on omat lokerot. Jopa teelasien alusille on oma paikka!
Näistä osan on uutta, osa on vanhaa. Tälläisiä kulhoja voisi olla vaikka 100 enkä kyllästyisi :D
Arkilautaset
Soppakulhoja on monenlaista :)
Kahvikupit on myös samaa sarjaa
Ja mitä onkaan keittiö ilman muumeja (nää on mulla maustepurkkeina) :D
"En tarvitse mitään niin paljon kuin hunajaa..." Sanoi Puh.
Katsoessaan Ristoa ja Nasua. "..paitsi ystäviä.."
Ystävyys on sitä kun laittaa silmänsä kiinni
ja ajattelee ystäväänsä,
silloin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti niin,
että kaikki rypytkin siliävät.
Nasu tuli Puhin vierelle. "Puh?" kuiskasi hän. "No mitä?"
"Ei mitään", sanoi Nasu ja otti Puhin käpälästä kiinni.
"Tarkistin vain, että olet siinä, Ystäväni."
Rakkaat lukijani, ystäväni ja satunnaiset vierailijat....
HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ !!!
Mieheni herkku: Kokoreç. Tätä herkkua tekevät parhaiten Şampiyon Kokoreç niminen ketju, joka on Istanbulissa hyvin kuuluisa. Ennen miehelläni oli aina tapana Bakirköyhin mennessä ostaa kokoreç ja syödä se samalla kun kävelee sen pitkää kävelykatua. Tietenkin tätä perinnettä piti kunnioittaa :) Kuulema oli todella herkullista. Minä en voi syödä sitä johtuen siitä mitä se sisältää...
Jos jotain kiinnostaa mitä kokoreç on niin seuratkaa tätä linkkiä:
Bakirköyn kävelykadun ihmisvilinää. Bakirköy on ns. ylemmän luokan suosimaa asuinaluetta. Kävelykadun varrella onkin paljon merkkiliikkeitä mutta myös nuorisolle suunnattuja puoteja sekä baareja.
Bakirköyn kaduilla myydään myös yleisesti paljon kumpiria eli täytettyä uuniperunaa. Yksi uuniperuna maksoi 5 TL eli 2,5 EUR. Täytteistä voit valita haluamasi ylläolevasta valikoimasta niin paljon kuin perunan päälle mahtuu :D
Ei, nämä eivät ole pääsiäisnoitia vaan ruusujen myyjiä. Myyjien kohteena ovat 100 % käsi kädessä kävelevät pariskunnat, kuten me. Heidän viimeisen päälle hiottuihin myyntitaktikoihinsa kuuluu ruusun työntäminen hupusta sisään, heittämällä sen sinun päällesi jolloin automaattisesti otat sen käteen => ostat sekä he liimautuvat perääsi moneksi minuutiksi anoen ostamaan edes yhden ruusun (kaikki olen itse kokenut). Me keksimme vastataktiikan: kun nämä mummot näkyvät horisontissa, mieheni heti loikkaa kadun toiselle puolelle jolloin he eivät myy mitään, emmehän ole pariskunta :D Välistä he eivät mene lankaan jolloin joudumme vannomaan heille että emme tunne toisiamme :D
Rantapuistikkoa Bakirköyn kaupunginosan rannalla Marmara-meren vierellä.
Ohi lipuva vene sekä kaukana näkyvät Bosporin salmelle pääsyä odottelevat tankkerit.
Kolmannen ja neljännen päivän lyhyesti kirjoitan näin yhdessä viestissä sillä päivät menivät pääosin ystävien luona. Te ette varmaan halua nähdä kuvia meistä kymmenen eri ystäväryhmän kanssa :)
Kolmas päivä, eli perjantai.
Meidät oli kutsuttu aamupalalle erään opettajaystävämme ja hänen perheensä luo. Hänen vaimonsa on hyvin kuuluisa keittiötaidoistaan ja herkullisista ruoista eikä tämäkään aamupala jättänyt meitä kylmäksi. Vaimo, Özlem, oli herännyt taas kukonlaulun aikaan valmistakseen meille aamiaista eikä meidän suitsutuksesta meinannut tulla loppua. Ruoka oli aivan suussasulavaa!
Tarjolla oli kaikkea mahdollista itsetehdyistä hilloista, ranskalaisiin perunoihin (Turkissa niitä syödään etenkin myöhäisillä aamiaisilla). Pöydästä löytyi myös kananmunia, lihankäristystä (aivan mahtavaa, itsekasvatetulla oreganolla ja punaisella pippurilla maustettua), perunapiirakoita, tuoreita vihanneksia, erilaisia levitteitä sekä tietty uunituoretta leipää :) Olin juuri ekaa kertaa nälkäisenä sairastumisen jälkeen ja söin navan täyteen! Mahtava tarjoilu! Kuvassa ystäväperheemme sekä minä.
Aamupalan jälkeen tarjoilu ei loppunut siihen. Vuorollaan tuli kahvia suklaan kanssa, sen jälkeen jälkiruokana sokeriliemessä keitettyä kurpitsaa pähkinöillä. Suoraan sanottuna olimme ähkyssä :)
Sieltä suoraan matkustimme toisen ystäväperheemme luo jotka asuivat Bağcılarissa. He ovat vähän rennompia ja meillä on aina tosi hauskaa yhdessä :) Söimme illallisen yhdessä (joka oli taas, yllätys yllätys, lihaa) jonka jälkeen vierailimme Otogarin viereisessä IKEA:ssa (Bayrampaşa).
Ekaa kertaa IKEA:ssa vierailu oli jännää ja ostin sieltä pussiklipsejä sekä tiskiharjoja. Ruokakaupasta ostin heti pari pakettia Daimeja, jotka on jo aikoja sitten tuhottu :D Olisin halunnut ostaa vaikka mitä, mutta raahaaminen takaisin Mersiniin olisi ollut vaikeaa. Etenkin keittiötuotteet jäivät mieleen. Ehkä vielä joku päivä IKEA:an tieni johtaa... :)
Neljäntenä päivänä meidän oli tarkoitus matkustaa (tosiaankin matkustaa sillä matkaa oli ainakin 50 km) mieheni serkkutytön luokse. He ennen asuivat Avcilarissa, mutta olivatkin muuttaneet vielä kauemmaksi, Büyükçekmeceen. Sinne meno meiltä olisi julkisilla kestänyt varmasti kolmisen tuntia, mutta ystävämme vaati viedä meidät autolla. Onneksi!
Aamulla teimme sotasuunnitelman: halusin ehdottomasti käydä Bakirköyn markkinoilla ennen serkkutytön luo menemistä. Ystävämme työskenteli klo 17.o0 asti joten me lähdimme mieheni kanssa markkinoille. Nopeasti kiertelin markkinat läpi ja haaviin tarttui paljon todella halpoja paitoja, verkkareita, toppeja. Rahaa oli kourassa 50 TL eli noin 25 EUR ja se meni melkein kaikki. Mieheni pyöri markkinoiden ulkopuolella kunnes olin valmis. Lopputuloksena (osa vaatteista):
Miehelleni löysin alakulman valkoisen hupparin ja verkkarit (yhteishinta 8,5 TL eli 4 EUR). Kaikki muut onkin sitten minulle :D Hinnat vaihtelivat 2,5 TL (1,25 EUR): stä 3,5 TL (1,75 EUR):een. Kallein oli tuo huppari 5 TL (2,5 EUR) sekä ostin myös lahjaksi serkulle neuleen 6 TL eli 3 EUR.
Tämän jälkeen matkustimme dolmuksella Bakirköyn keskustaan, jossa kävelimme vanhoissa maisemissa muistellen menneitä :) Teen tästä erillisen kuvapostauksen.
Illalla matkustimme viideksi ystävämme työpaikalle, josta pikaisimme autolla heidän kotiinsa hakemaan tavarat sekä muu perhe ja matkamme kohti Büyükçekmece:ä kohti alkoi. Olimme siellä yllättävän nopeasti vain tunnissa sillä käytimme moottoritietä eikä ruuhkaa ollut (ihme!) . Serkku on raskaana neljännellä kuulla ja odottaa kaksosia. Hän oli kokannut aivan fantastisen illallisen, jonka söimme suurella ruokahalulla. Juttelimme todella antoisasti myöhään yöhön asti tai siihen asti kun meidän silmät eivät enää pysyneet auki :)
Seuraavana aamuna olikin aikainen herätys (klo 8) edessä koska lentokone nousisi klo 11.15. Söimme aamupalan ja serkun mies heitti meidät sateessa autolla 15 minuutissa kentälle, jossa olikin tungosta. Viekkaana chekkasin meidät lähtöselvitysautomaatilla sisään ja heitimme vain laukut online chekkauksen tehneiden tiskille, vältimme täten pitkät jonot :)
Lento lähti ajoissa, ja vastoin kuin Sunexpressillä, saimme jopa kuulla pahoittelut siitä että jouduimme odottamaan lentoonlähtöä jonossa. Tullessa emme kertaakaan kuulleet pahoitteluja myöhästymisestä.
Meillä oli paikat vikalla rivillä. Lauantaina oli juuri alkanut satamaan ja tuulemaan taas navakasti. Myöhemmin kuulimme että tuuli oli yltänyt myrskylukemiin merillä sekä monet laivavuorot oli peruttu. Meidän lentomme olikin yhtä turbulenssiä pitkän matkaa. Lentokone heittelehti välistä todella reilusti ja kapteeni 5 minuutin välein pahoitteli tilannetta kauittimista. Vikassa rivissä tietty turbulenssi tuntuu vielä kamalammalta joten rukoilin ja pidin silmiä kiinni koko rynkytyksen ajan :) Mieheni vain nautti rauhallisesti tarjoilusta vieressä vaikka juomat läikkyivät minne sattuu, ihme tapaus :D Hengitin vasta kun koneen pyörät osuivat maahan Adanassa :)
Hyvää perjantaita 13. päivää kaikille! Toivon että vältytte pahalta onnelta.
Käytimme Bosporin ylittämiseen tietenkin Bosporin siltaa (valmistunut v. 1973). Mitä olisikaan Istanbul ilman ruuhkaa? :)
Edessä kohoavat edellisessä postauksessa näkyvät korkeat pilvenpiirtäjät.
Sillalla! Bosporin salmi jatkuu kohti Mustaa merta. Taka-alalla näkyy toinen silta: Fatih Sultan Mehmet-silta, joka on toinen Bosporin salmen ylittävistä silloista. Se valmistui vuonna 1988.
"Tervetuloa Eurooppaan"
Upea, uljas Bosporin Silta: Boğaz köprüsü. Istanbulin yksi tunnetuimmista rakennelmista.